Fietsmaatjes voor Heusden gestart

Dat veel mensen door fysieke beperkingen de deur niet meer uit komen, is bekend. Daardoor wordt de wereld kleiner en ligt sociaal-isolement en eenzaamheid op de loer. Veel organisaties in de gemeente Heusden zetten zich in om ervoor te zorgen dat deze doelgroep zo maximaal als mogelijk deel kan nemen aan de samenleving. Nieuw is de stichting Fietsmaatjes Heusden die individuele inwoners met minder mobiele mogelijkheden wil steunen.

HEUSDEN – “Je wereld wordt letterlijk groter”, aldus Isolde Beumer uit Drunen, één van de initiatiefneemsters van de stichting Fietsmaatjes Heusden: “Het gaat om mensen met een beperking, zoals bijvoorbeeld een beperking in bewegen, zien, horen, maar ook dementie. Maar ook mensen van verschillende leeftijden die kampen met sociaal isolement en eenzaamheid behoren tot onze doelgroep.” De stichting in oprichting is op zoek naar vrijwilligers die er samen met een “gast” op uit willen trekken. Gedacht wordt aan vrijwilligers van alle leeftijden die houden van beweging en het leggen van persoonlijke contacten.

Fietsmaatjes staat voor bewegen, lachen, afleiding, menselijk contact en erbij horen. Niet alleen voor de “gasten”, maar net zo goed voor de vrijwilligers. “Als Heusdense lokale stichting helpen we bij het maken van een goede ‘match’. De tochtjes worden op een duofiets met elektrische trapondersteuning gemaakt. Immers, bewegen is goed voor lijf en leden”, aldus Isolde.

Prestatietocht

Fietsmaatjes Heusden is er voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets, maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Voor jong en oud.  Zij zijn de gasten. Iedere gast wordt aan een vrijwilliger gekoppeld. Samen maken de gast en de vrijwilliger fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Ondenkbaar is het zeker niet – integendeel – dat deze tochtjes kunnen uitmonden in een prestatietocht van pakweg 50 kilometer”, aldus Isolde, die uit eigen ervaring spreekt. “De gemeente Heusden en omgeving heeft uitstekende fietsroutes/-paden door het fraaie landschap”, vervolgt Isolde: “Zó mooi en goed geoutilleerd dat het initiatief haast wel moet slagen, zodat nog veel meer Heusdenaren hiervan kunnen genieten.” Volgens de initiatiefnemers heeft Heusden en omstreken veel te bieden. “Velen genieten er al van. Van de frisse lucht en de mooie omgeving. Wij willen een bijdrage leveren zodat dit ook voor mensen met een beperking mogelijk is”, aldus de initiatiefnemers. Inmiddels zijn er contacten gelegd met diverse organisaties, zorgcentra en niet te vergeten met de gemeente Heusden.

Fietsmaatjes is overigens een landelijk initiatief met zo’n 2000 actieve fietsers. De vrijwilligers worden begeleid. Aanmelden is mogelijk via onze website.

(bron:  Heusdense Courant)